Vinkkejä sadepäivän varalle

Sadesää ei ole yksiselitteisesti huono keli. Esimerkiksi vaikeasta siitepölyallergiasta kärsivälle sateinen päivä voi olla ainoa aika, jolloin hän voi ulkoilla ja nauttia liikunnasta ulkona ilman allergisia oireita. Sateella nimittäin ilmassa olevan siitepölyn määrä laskee huomattavasti, minkä ansiosta vaikeistakin oireista kärsivä saattaa hetkellisesti pärjätä ilman lääkitystä.

Sadesää on hyvä keli myös keväällä, kun hiekoituksesta ja nastarenkaiden aiheuttamasta kulutuksesta johtuva katupöly vaikeuttaa esimerkiksi astmaatikkojen liikkumista kaupungilla. Sateella pöly painuu alas ja huuhtoutuu sadevesien mukana viemäreihin ja ojiin. Sieltä pöly ei enää ilman poutaannuttua pääse nousemaan ilmaan samalla tavoin kuin katujen pinnalta, minkä takia hengitysilma puhdistuu vähitellen.

Helpotusta kuumuuteen

Sadesää on sopiva keli myös hellejakson jälkeen. Silloin saa vihdoin vilvoittavaa vettä, jota monet odottavat. Pitkän kuuman ja kuivan vaiheen jälkeen sade tuo siunatun helpotuksen ja parantaa sekä ihmisen että luonnon vointia.

Sadesää on ikävä asia vain silloin, kun sadetta kestää pitkään. Kesä tuntuu vääjäämättä menevän pilalle, jos koko loman ajan tulee vettä taivaalta. Silloin on syytä miettiä, miten kesästä voisi saada irti mahdollisimman paljon sateesta huolimatta. On tärkeää, ettemme anna sään määrätä mielialaamme. Siinä tapauksessa suunnittelemme tekemisemme siten, että saamme lomastamme kaiken irti säästä riippumatta.

Ulkoilu sadesäässä on uskomaton elämys

Uiminen luonnonvesissä tai maauimalassa sopii hyvin sadesään tekemiseksi, jos ilmassa vain ei ole ukkosta tai sää ei ole liian kolea. Uidessa kastuu kuitenkin, joten sade ei vesileikkejä haittaa. Monet lapset suorastaan rakastavat uimista sateella ja väittävät lisäksi, että vesi tuntuu sateella lämpimämmältä. Tässä tapauksessa lämpötilaero ihon ja veden välillä on selkeästi pienempi, jos veteen ei mennä suoraan auringon kuumuudesta.

Sadesäällä on myös mukava mennä metsään. Kunnolliset saappaat vain jalkaan ja päälle sadetta pitävä, mutta hengittävä, ulkoiluasu. Sen avulla voi nauttia metsän vehmaista tuoksuista ja väreistä.

Luonnon monet kasvot

Sade saa vihreän näyttämään erityisen vihreältä. Esimerkiksi monet kivilajit ovat märkinä huomattavasti värikkäämpiä kuin kuivina, joten kalliota ja kiviä kannattaa sateella katsella erityisen tarkkaan. Kalliolla liikkuessaan tosin kannattaa muistaa, että ne ovat sateella usein varsin liukkaita.

Sadesää parantaa hengitysilman laatua. Ilmassa on sateella runsaasti happea ja vain vähän haitallisia hiukkasia, kuten siitepölyä tai katupölyä. Sen takia sadesää on erityisen hyvä kestävyysurheilun harjoitteluun, mikäli ei ole niin kylmä, että sateen kastelemasta ihosta haihtuva lämpöenergia aiheuttaa lihasten liiallista kylmenemistä lisäten urheiluvammojen riskiä. Lämpimässä sateessa juokseminen on erityisen nautinnollista ja tekee hyvää mielelle sekä keuhkoille.

Aktiivinen sadepäivä sisätiloissa

Sadepäivää voi tietysti viettää myös sisällä, mutta kotiin tai hotelliin sohvalle makaamaan tuskin kannattaa kovin monena lomapäivänä jäädä. Toki sen voi käyttää aktiivisesti myös kotona, vaikkapa siivoamalla tai laittamalla ruokia valmiiksi niitä aktiivisempia lomapäiviä silmällä pitäen. Ja ainahan voi lukea hyvää kirjaa tai katsoa elokuvan.

On suositeltavaa lähteä liikkeelle ja hakeutua sisätiloihin, jotka tarjoavat erilaisia elämyksiä. Lapsiperheen kannattaa silloin tällöin suunnata sisäleikki- tai trampoliinipuistoon, jos alkaa näyttää siltä, että lapset eivät enää pysy nahoissaan sisätiloissa.

Perinteiset museot, galleriat, kirjastot ja ostoskeskuksetkin tarjoavat monenlaisia elämyksiä, kun niitä vain osaa etsiä. Eikä lainkaan kannata arastella, jos ei aikaisemmin ole pitänyt tapanaan piipahdella taidegallerioissa. Ostopakkoa ei nimittäin ole. Taidetta voi ihastella juuri niin kauan kuin mielenkiintoa riittää tai sadekuuro jatkuu.