Tekemistä joka säälle

Mikäli asut Suomessa, olet luultavasti tottunut erittäin kylmään talveen, sekä erittäin lyhytmittaiseen kesäkauteen. Vaihtelevat sääolosuhteemme tekevät ulkona puuhailusta erittäin haastavaa, joka osaltaan rajoittaa esimerkiksi lempiharrastuksiemme harrastamista. Olemme koonneet teille kattavan listan siitä, miten pystyt viettämään aikaa mukavasti, oli ulkona sitten +20 tai -20.

Talven paukkupakkaset

Kun lämpötila laskee alle -20 asteen, alkaa ulkoaktiviteettien hauskuus laskemaan. Suomessa 20 asteen pakkaset eivät talvella ole mitenkään erikoisia, vaikka näin saattaisikin nopeasti ajateltuna luulla. Talven kovimmilla pakkasilla ennen uloslähtöä onkin hyvä muistaa pukeutua riittävän lämpimästi ja muistaa, että tuuli lisää pakkasen purevuutta – mahdollisesti reilustikin. Paleltumien mahdollisuus kasvaa myös dramaattisesti verrattuna 10 asteesta alaspäin mentäessä. Hypotermia voi yllättää myös paikallisesti, eikä tämä aina tarkoita sitä, että koko kehosi olisi tässä tilassa. Mikäli esimerkiksi onnistut palelluttamaan nenäsi pahasti, saattaa se vaatia jo lääkärin hoitoa, jotta vältytään ääritapauksissa vaikkapa kuolioilta.

Kun siis suunnittelet ulkoaktiviteettejasi kovilla pakkasilla, muista pukeutua riittävään moneen vaate-kerrastoon, jotta kylmällä ilmalla on useampia kerroksia ohitettavaan, ennen iholle pääsemistä. On myös hyvä muistaa pitää jalat ja pää lämpimänä, sillä niillä pääset jo hyvinkin pitkälle. Esimerkiksi ulkojäille luistelemaan lähtö ei kovalla pakkasella ole se paras valinta, sillä luistimissa ei ole minkäänlaista eristystä lämpötilojen vaihtelua varten. Vaikka sinulla olisi villasukat jalassasi, kylmä ilma pääsee luistimiesi läpi suoraan jalkaasi, joka tätä kautta laskee koko kehosi lämpötilaa.

Kevät ja kärpäset

Kevät on luultavasti ihmisen hienointa aikaa, sillä sillon aletaan päästä voiton puolelle yleensä pitkään kestäneestä talvesta. Useampi kuukausi elämästäsi on ollut märkää, kylmää ja pimeää, mutta kevään tulo piristää negatiivisemmankin ihmisen mieltä. Toukokuun alussa lämpötilat yleensä lähtevät nousuun, eikä ole yksi tai kaksi kertaa, kun jo huhtikuussakin on jo paikoittain saatu nauttia t-paitakeleistä! Kevät on kuitenkin myös vaihtelevaa aikaa, joten monenmoiseen säähän kannattaa varautua.

Kevät on myös kalastajan parhainta aikaa, sillä monet isot kalalajit aloittavat kutuaikansa joka tarkoittaa sitä, että ne ovat erityisen nälkäisiä. Tietyt kalalajit ovat nälissään joko ennen, tai vasta kutuajan päätyttyä, joten kannattaa ottaa tästä tarkoin selvää, ennen kuin suuntaat vesille. Vaikka on jo kevät, kannattaa kuitenkin muistaa että illat ja yöt ovat vielä suhteellisen kylmiä. Olisikin hyvä pakata kalareissuillekin mukaan ylimääräisiä vaatteita, mikäli aiot viipyä retkelläsi auringonlaskun jälkeenkin. Auringon paistaessa saattaa tuntua tukahduttavan kuumalta, mutta lämpötila putoaa nopeasti, auringon laskettua.

Syksy

Syksy kun saapuu, Suomen luonto kaunistuu vain kaunistumistaan. Lehdet alkavat värjääntyä ruskeiksi ja putoilla puista. Osittain tämä on ns. kaksiteräinen miekka, sillä vaikka luontomme näyttää äärimmäisen kauniilta, pitkä talvi on jälleen tekemässä tuloaan. Elokuun loppupuolella, mentäessä kohti syyskuuta, lämpötilat alkavat hellerajoista putoamaan hyvinkin nopeasti. Illat lyhenevät, auringonvalo vähentyy ja lämpötilat putoavat illan koittaessa todella nopeasti.

Mikäli et ole luontoihmisiä, syksyllä mukavaa puuhaa on esimerkiksi kotona istuminen, sekä kauniin maisemien ihailu. Urheilufaneille syksy sopii äärimmäisen hienosti, sillä se tarkoittaa sitä, että monet maailman mielenkiintoisimmat urheilulajit palaavat tauoiltaan ja pelit saavat taas jatkua. Mm. Valioliiga, SM-Liiga, NFL, NBA ja NHL starttaavat syys-lokakuun vaihteessa. Urheilufaneille tämä tarkoittaa myös automaattisesti sitä, että vedonlyönninkin kannalta uusi kausi on käynnistymässä. Jos ruska-aika lapissa ei kiinnosta, voit aina rentoutua kotioloissa, sekä esim. miettiä jo etukäteen vetojasi valmiiksi, alkaviin urheilusarjoihin. Mm. kolikkopelimeri.com sivustolta löydät kymmeniä eri netticasinoita, jotka nimestään huolimatta tarjoavat myös urheiluvedonlyöntiä palvelussaan.