Myrsky tulossa – Miten varautua?

Myrskyn tuloon varautuminen riippuu tietenkin siitä, millaisissa olosuhteissa asutaan ja miten voimakas myrsky on odotettavissa. Esimerkiksi Floridassa on täysin järkevää paeta kotoa melko kauas sisämaahan, kun hirmumyrsky lähestyy kaupunkia. Sen sijaan Helsingissä on ehdottoman järkevää myrskyn lähestyessä vetäytyä kotiin ja varmistaa, ettei ulos jäänyt mitään, mikä ei saa kastua.

Toisaalta ilmaston lämpenemisen myötä on odotettavissa entistä voimakkaampia myrskyjä, joten ehkä ei ole kaukana se aika, kun Suomen kaupungeissakin tulee myrskyvaroitukset ottaa vakavasti.

Erilaiset tavat suojautua

Maailmalla on varsin tavallista, että myrskyä varten joudutaan varautumaan naulaamalla levyjä ikkunoiden suojaksi ja varmistamaan laudoituksella tai salvalla ovet. Väestön evakuoiminen myrskyn tieltä on monin paikoin varsin tavallista etenkin valtamerien rannoilla. Muistamme kaikki, millaiset seuraukset hirmumyrskyt ja patovallin murtuminen aiheuttivat New Orleansissa.

Mikäli evakuoitumiseen ei ole aihetta, saattaa näillä seuduilla kuitenkin olla aiheellista varata juomavettä ja elintarvikkeita useiksi päiviksi. Muihin varusteisiin sisältyvät kynttilät, taskulamput ja paristoilla toimiva radio, josta viranomaisten tiedotusten seuraaminen on mahdollista. Suomessakin tällaiseen varautumiseen on joissakin tapauksessa aihetta.

Myrsky Suomen maaseudulla

Suomessakin on laajoja alueita, joilla myrskyn tuloon on syytä suhtautua vakavasti. Erityisesti haja-asutusalueilla myrsky saattaa vahingoittaa sähkö- ja puhelinlinjoja sekä linkkitorneja. Vakavat vahingot voivat jättää ihmisiä saarroksiin tielle kaatuneiden puiden vuoksi.

Maalla asuvan on siis hyvä varautua myrskyn tuloon varaamalla muutaman päivän ruokatarpeet. Lisäksi on syytä varmistaa, ettei juoma- ja käyttövesi lopu, jos sähköllä toimiva vesipumppu ei olekaan käytettävissä.

Eläintilallisten ja muiden sähköstä erityisen riippuvaisten tahojen kannattaa harkita aggregaatin hankkimista, sillä tietty sähkön omavaraisuus on myrskyn jälkitilanteissa heille välttämätöntä.

Aurinkopaneelien tai pienen tuulivoimalan asennuttaminen voi myös parantaa tilannetta vähentämällä riippuvuutta sähkönjakeluverkostosta. Valitettavasti kumpikaan näistä energiantuotannon muodoista ei toimi myrskyisellä säällä. Aurinkopaneeli edellyttää toimiakseen aurinkoisen sään, kun taas tuulivoimalaa ei voi käyttää liian voimakkaan puhurin aikana.

Myrsky kaupungissa

Tavallisesti ukkosiin liittyvät voimakkaat rankkasateet saattavat aiheuttaa runsaita, mutta melko lyhytaikaisia tulvia. Niitä nähdään etenkin kaupungeissa, joissa asfaltoitu maa ei kykene imemään vettä, vaan veden poistuminen kaduilta ja pihoilta on sadevesiviemäreiden varassa. Kun sadeveden poistojärjestelmä ylikuormittuu, saattaa vedenpinta esimerkiksi Helsingissä nousta hyvin nopeasti. Jo kolmenkymmenen sentin korkuinen tulva pysäyttää liikenteen varsin tehokkaasti, mikä puolestaan lamaannuttaa koko kaupungin hetkeksi.

Etukäteinen varautuminen suunnittelulla

Parhaiten tällaisiin tilanteisiin voi varautua hyvällä kaupunkisuunnittelulla ja rakentamalla paikat siten, että asfaltoitujen alueiden lomassa olisi riittävästi asfaltoimattomia maa-alueita. Tällaisia vaihtoehtoja ovat puistot ja viheralueet, joiden maaperä pystyisi imemään vettä.

Pelkkä sadevesikaivojen lukumäärän lisääminen ei auta, sillä vedenpuhdistamojen kapasiteetti on rajallinen. Jos rankkasateet yleistyvät, tulee varmasti ajankohtaiseksi harkita niiden toimintaperiaatteiden muuttamista niin, että puhtaan sadeveden ohjaaminen puhdistusaltaiden ohi mahdollistuu.

Missään tapauksessa ei saa syntyä tilannetta, jossa likavesi vapautuu luontoon. Tällainen ikävä tilanne voisi koitua, jos puhdistusaltaat tulvivat rankkasateiden vuoksi.

Kumisaappaat kotiin

Pitääkö helsinkiläisen sitten jotenkin varautua hetkellisiin, rankkasateen aiheuttamiin tulviin, joita saattaa esiintyä korkeintaan muutaman kerran vuodessa? Varsinainen varustautuminen ei varmasti ole tarpeen, mutta säätiedotusta katsoessa on syytä huomioida lähestyvä rankkasade, jonka sademäärän ennakoidaan nousevan poikkeuksellisen korkeaksi. Tässä tapauksessa voi varautua mahdollisiin viivästyksiin ja myöhästymisiin liikenteessä.

Tilanne voi muuttua tulevaisuudessa, jos ilmiöt yleistyvät. Helsinkiläiset voivat hankkia erityisen korkeavartisia saappaita, jos rajut rankkasateet lisääntyvät ilmaston lämmetessä.

Kaupunkialueen puistoissa kannattaa voimakkaisiin tuuliin varautua huolehtimalla hyvin puiden kunnosta, sillä myrskytuuli voi kaataa lahovikaisen puun huomattavasti tervettä helpommin. Myös suurten oksien putoaminen kovalla tuulella on hyvin vaarallista.